Klassisk Ridning


Den Klassiske forsiden | Historie og definisjoner | Klassisk Ridning i praksis |Linker og litteratur | Shagya, en Klassiker |Om oss |Sitemap

Om denne websiden og om oss som har laget den

Dette er en privat webside. Vi har samlet og framstilt informasjonen på siden på den mest grundige og samvittighetsfulle måten vi kunne. Men vi kan ikke ta noe ansvar for evt. tap eller problemer som noen måtte komme ut for ved å følge råd og praktiske metoder beskrevet på denne websiden. Husk at ridning bare kan læres ved hjelp og oppfølging av en ridekyndig person.

Vi vil gjerne påpeke at med denne websiden ønsker vi å dele informasjon som vi ser på som viktig, med andre, i håp om at den kan være nyttig for dem. Vi ønsker på ingen måte å støte eller fornærme noen, og vi understreker at det finnes mange fine hesteraser og ridemåter i verden. Vi vil på ingen måte antyde at hesterasen og ridetradisjonen som vi presenterer på denne websiden, er bedre enn andre; vi ønsker bare å gjøre oppmerksom på deres spesielle kvaliteter, og at de er spesiell godt egnet for ryttere med visse målsetninger og krav. Vi tror på at hver hest, og hvert menneske, har en unik egenverdi, uansett rase, alder, evner eller utdannelsesnivå, og vi har stor respekt for en hver rytter og kusk, som skaper et harmonisk samspill med sin hest, uansett hvilken metoder han praktiserer.

Kommentarer til siden, og ris eller ros kan sendes til Mette

Rettigheter til illustrasjoner, fotografier og tekst

De aller fleste bildene på Klassisk Ridning sidene er i privat eie og kan ikke brukes i andre sammenhenger uten avtale. Kildehenvisninger finner du på bunnen av siden bildet befinner seg på.

All tekst på denne siden er laget av oss (Inez Ruppel og Mette Håven Mørk) og kan ikke kopieres eller brukes i andre sammenhenger. Sitater og tekst vi ikke har laget selv er kredittert forfatter enten direkte i teksten eller i litteraturhenvisning.

Henvendelse til Mette.

Ansvarsfraskrivelse

Vi kan ikke ta ansvar for innhold på eksterne websider vi linker til.

Litt om oss som har laget denne siden

Idé, webdesign, medforfatter

Idé, webdesign og medforfatter: Visibel v/ Mette Håven Mørk. Mette er for tiden student og studerer Bibliotek og informasjonsvitenskap ved Høyskolen i Oslo. Hun begynte på rideskole som 8-9 åring, var "stalljente" på traverstall og "bodde" i stallen gjennom hele tenåringstiden. Hun kjøpte sin første hest, en 2-årig varmblods traver, som 14-åring (uten lov hjemmefra!) og jobbet på gatekjøkken for å betale regningene.

Klassisk Ridning oppdaget hun først i voksen alder, gjennom internett, bøker og etterhvert som hun ble kjent med og begynte å ri for Inez.

Det fasinerende var at en del av dette hun leste og lærte, det hadde hun jo allerede tenkt på selv, og erfart gjennom omgangen med de mange "gale" traverene hun hadde ridd og kjørt. Det var rett og slett logisk! Og med litt "kultivering" så fungerte det også enda bedre.

Ideen til denne websiden fikk hun fordi hun ønsket at den Klassiske læren skal være tilgjengelig for alle som ønsker å lære om den. På norsk og på en forståelig, men samtidig seriøs og grundig måte. Noe av det hun synes er mest viktig er å formidle at alle hester har godt av og krav på klassisk god behandling og ridning, også ekstravere og hester som bare ris på tur.

Mette har også designet og utviklet denne websiden og hennes egen side finnes på visibel.no.

Research, tekst og faglig veiledning

Research, tekst og faglig veiledning ved Åsheim Ridning - Skole for Hest & Rytter v/ Inez Rüppel. Inez er historiker og for tiden statsstipendiat ved Universitetet i Bergen. Hun er vokst opp med hester i Tyskland, og her ble interessen hennes for den Klassiske Ridningen vekket når hun som hestegal 12 åring ble fortalt at hun ikke ridde bra nok for å bli hestepasser på sin drømmehest. Ikke bra nok? Hun kunne da trave og galoppere og ri på tur alene?

Men siden hun maste så fælt og ikke var å bli kvitt, fikk hun etter ett års trofast stallgang-kosting prøve likevel - men ble underlagt en gammeldags men snill instruktør; som viste seg å være en eks-sjefberider fra Den Spanske Rideskolen i Wien. Han kunne fortelle masse spennende historier om Rideskolen og Krigen og Ridning som Kunst. Inez sin fasinasjon startet når hun en dag sa en artikkel i avisen til ære for instruktørens bursdag - og skjønte at det han sa faktisk stemte og at den rideverden han beskrev virkelig hadde eksistert...

Men hvorfor gjorde det den sannsynligvis ikke lenger? Iallfall hadde ridningen man kunne se rundt omkring i rideskolene ikke mye til felles med eventyrverdenen fra fortellingene. Hva hadde skjedd? Hvor var det blitt av den ekte ridningen? Og dette spørsmålet har plaget Inez siden da.

Hun driver i dag Åsheim Ridning for å gi andre den sjansen å komme i nærkontakt med de ekte sakene, på "grasrot-planet", som hun fikk i sin tid. Også ville eks-travere i vestlandske snøstorm og på ikke-firkantete ridebaner kan og skal ris Klassisk! Det var den første tingen hun lærte: Hvis du først skal ri, ri skikkelig, eller gå av. Og Prøyssere er ikke kjent for å gi seg.


Den Klassiske forsiden | Historie og definisjoner | Klassisk Ridning i praksis |Linker og litteratur | Shagya, en Klassiker |Om oss |Sitemap